A glikolsav az egyik legelterjedtebb alfa-hidroxi sav a kozmetika és orvoslás területén. Széleskörű felhasználása rendkívüli hatékonyságában és kis molekulaméretében rejlik. A piacon elsőként megjelenő hidroxi sav 1980-től elérhető a kozmetikai piacon. Glikolsavas kezelések nagy biztonsággal ajánlhatóak szinte minden bőrtípus és bőrkondíció esetén, hiszen csak az elhalt hámlemezkék közötti kohéziós erőket gyengíti, azaz a hámréteg alsóbb rétegeiben elhelyezkedő élő sejtekre nem gyakorol keratolítikus hatást. A fokozott hámleválás eredményeképpen stimulálja a bazális sejtsor sejtosztódását és újra-hullámosítja a papilláris réteget. E három alapvető tulajdonságának köszönhetően ránctalanító hatásmechanizmusa egyedülálló.

Glikol sav

 

Kémiai háttér:

A glikolsav egy 2 hydroxilált szénatomot tartalmazó alfa-hidroxi sav(AHA), mely alkoholban és vízben jól oldódik. Az emberi szervezetben is megtalálható, viszont növényi eredetű alapanyag, mely természetes állapotában a cukornád leve tartalmazza, továbbá megtalálható még a cukorrépában és az éretlen szőlöben is. Nem mérgező anyag.

Fizikai és kémiai tulajdonságok:

  • Színtelen, szagtalan, higroszkópos kristályokból áll.
  • Olvadáspontja 80°C.
  • Sűrűsége 1,26 g/cm3.
  • Vízben, alkoholban és éterben oldódik.
  • Oxidáló anyagok oxálsavvá alakítják.
  • Hevítéskor elbomlik.
  • Sói a glikolátok.

Kozmetikai tulajdonságai és felhasználása:

Tudományosan bizonyított a glikolsav keratolitikus és fibroblaszt serkentő hatása, továbbá gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik.
A glikolsav töménységtől függően egyaránt hat a hámrétegre és az irhára. Faggyúmirigyek működését csekély mértékben de csökkenti és a felszínen elhelyezkedő ceramid jellegű zsírköpenyt szárítja. NMF-t átmenetileg, de roncsolja, ez a kezelés második szakaszában és az utóápoló szakaszban támogatást igényel.

Hatása a hámrétegre:

  • Eltávolítja az elhalt hámréteget
  • Regenerálja az új epidermális szöveteket
  • Javítja a GDE (glycogen debranching enzyme )szerkezetét
  • Növeli a GAG (Glycosaminoglycan) molekulák fiziológiai termelését.
  • Kevesebb sejtmódosulás.
  • Stimulálja a bőr vastagságát.
  • Segíti a regenerációt.
  • Enyhe faggyúmirigy működését mérséklő hatás.

Hatása az irharétegre:

  • Javítja a kollagén termelődést
  • Jobb minőségű elasztikus rostok
  • Javítja a fibroblasztok GAG termelő képességét, ennek köszönhetően javul a bőr vízmegkötő képessége

A glikolsav bizonyítottan jótékony hatással van számos bőrprobléma kezelésében. Napkárosodott bőr, acne, rosacea, hiperpigmentáció, stria (striae albae), szőrtüsző gyulladás (folliculitis barbae ), sötét bőrelszínesződés (melasma). Továbbá csökkenti az UV sugárzás következtében kialakult daganatos elváltozások esélyét.
A glikolsavas hámlasztás különösen hatékony kezelésnek bizonyult az akne minden típusánál. Gyors javulást indukált és helyreállította a bőr normális faggyútermelődését. Az atrófiás akne hegek kezelésének nehézségét számos tanulmány bebizonyította, a várt eredmények nem voltak kielégítőek. Számos klinikai vizsgálatot végeztek, a glikolsav acne vulgarisra gyakorolt hatékony hatásáról. Jelenleg is széles körben alkalmazzák a hámréteg és a papilláris irha káros elváltozásaiban, 20-70 % töménységben a kezelendő probléma állapotától függően.

A legfontosabb klinikai indikációk

  • Felületes ráncok kezelése
  • Javítja a bőr szerkezetét
  • Pigmentációs zavarok
  • Fénytelen, fakó, élettelen bőr kezelése
  • Fokozza a bőr kollagén termelődését
  • Napkárosodott bőr
  • Érdes, megvastagodott bőr esetén
  • Comedonic acne – Kiegészítő kezelésként
  • Seborrheic acne – Javítja a bőr szerkezetét
  • Aknét követő hegek – Klinikailag csökkenti
  • Gyulladásos eritáma – Klinikailag csökkenti
  • Dohányos bőr – Javítja a bőr külső megjelenését

Ellenjavallat:

  • Várandósság, szoptatás
  • Glikolát érzékenység
  • Herpes simplex
  • Rosacea (aktív gyulladás)
  • Atópiás dermatitis
  • Molluscum contagiosum / Vírus (ún. pox vírus) okozta fertőző betegség, mely leginkább gyermekeken jelentkezik, felnőtteken ritkábban látjuk. Előfordulása mérsékelten gyakori /
  • Retinoid tartalmú készítmény alkalmazása.
  • Hidrokortizon aktuális szedése
  • Ha a páciens éppen autoimmun betegség miatt kezelés alatt áll. Ebben az esetben konzultálni kell a kezelőorvossal
  • Fertőző betegség
  • Kényszeres bőrpiszkáló személyek
  • Bizonyos peelingek esetében cukorbetegség
  • A kezelni kívánt területen korábbi sugárkezelés
  • Bőrégés, súlyosan dehidratált bőr

INCI: Glicolic acid /20-35-50-70 %/, Sodium hipromelose, Aqua/Water

A kezelés fény érzékenyíti a bőrt!