A béta-hidroxi karbonsavak kozmetikai felhasználása egyre inkább korlátok nélkül terjed a kozmetikai és orvos-kozmetikai piacon. Azonban alkalmazásuk csekély mértékben sem mondható veszélytelennek. Az alábbi cikkben részletesen tanulmányozzuk a béta-hidroxi karbonsavak bőrre gyakorolt akkumulatív hatásmechanizmusát, illetve összehasonlító elemzést mutatunk be az AHA és BHA savak bőrfelszínen történő kémhatás változásokról.

Szalicilsav tartalmú örlemény

Szalicilsav tartalmú örlemény

Salix alba hajtás

Salix alba hajtás

A BHA savak szerves karbonsavak azon csoportjába tartoznak, amelyben a karbonsav egyik szénatomja hidroxil csoportra van cserélve. Az AHA és BHA savak közötti alapvető különbség fizikai-kémiai viselkedésüket tekintve a hidroxilcsoport szénatomhoz való elhelyezkedésén alapszik. Tipikusan kozmetikusok körében elterjedt BHA sav a szalicilsav, mellyel kimagasló eredményeket érhetünk el a szeboreás bőrök kezelésében és különféle  hiperkeratózisok megszüntetésében. Általános kozmetikai ápolószerekben 1-2%-ban fordul elő, azonban bizonyos orvos-kozmetikai koncentrátumokban akár 10-15%-os szalicilsav oldat is kapható. Jellemző pH tartmányuk 1,8-tól 3,5-ig terjed, mivel 3,5-ös kémhatás felett elveszíti hámoldó tulajdonságát.

A BHA savak veszélyessége zsírban oldódó tulajdonságán alapszik. Ennek értelmében szalicilsavas termékeink nem csupán az epidermisz elhalt sejtsorában, hanem mélyebb epidermész rétegekben – akár az bazális rétegig jutva – gyengítik (akár az élő) korneociták közötti másodlagos kötéseket. A zsíroldékonyság ugyanakkor feltételezi, hogy a sav barrier nélkül halad át a sejtmembrán foszfolipid rétegén így a sejten belüli térbe jutva további romboló hatással lehet. Ugyanakkor a BHA savak egy-egy kezelési kúra többszöri alkalmazása következtében képesek akkumulálódni az epidermisz mélyebb rétegeiben és hosszútávon negatívan befolyásolni az epidermisz homeosztázisát.

A következő ábra segítségünkre lehet jobban megérteni az AHA és BHA savak felhasználása során epidermiszünket terhelő pH-stressz alakulását. Az ábra szemrevételezése és a fent említett tények alapján minden gyakorló szakemberünk józan megítélésére bízzuk az AHA és BHA savak biztonságos használatát.

savkozombositesek